Mag ik mijn lenzen inhouden tijdens het slapen?

De meeste contactlensdragers weten dat je niet mag slapen met je lenzen in, behalve met speciale lenzen die langer kunnen worden gedragen. Maar soms valt zelfs de meest ervaren drager wel eens in slaap met lenzen in, aan het einde van een lange dag of tijdens een ongepland dutje thuis of op reis.

Waarom u niet met contactlenzen moet slapen.

Zuurstof uit de lucht is van essentieel belang voor de gezondheid van het hoornvlies (het doorzichtige voorvlak van het oog). De meeste moderne zachte contactlenzen laten voldoende zuurstof door bij het dagelijks gebruik, maar tijdens het slapen zijn uw ogen dicht, waardoor de hoeveelheid beschikbare zuurstof wordt beperkt en u problemen met uw ogen kunt krijgen (behalve als u lenzen draagt die speciaal zijn ontworpen om langer te worden gedragen). Dus in slaap vallen met uw contactlenzen in kan het risico op complicaties verhogen, zoals het ontstaan van een hoornvliesontsteking, wat zeer pijnlijk kan zijn. Dit is een zeer zeldzame en vaak behandelbare aandoening, maar het veroorzaakt vaak littekens die blijvende gevolgen voor uw zicht kunnen hebben.

Wat moet u doen als u toch in slaap gevallen bent met uw lenzen in?

Als u per ongeluk een dutje doet of in slaap valt met uw lenzen in, kunnen uw contactlenzen een beetje droger aanvoelen en moeilijker te verwijderen zijn dan gewoonlijk. Als u zich onzeker voelt of roodheid, pijn of een verslechterd zicht ondervindt, of als u uw lenzen niet uit kunt doen, ga dan onmiddellijk naar uw opticien voor hulp.

  1. wacht even voordat u uw lenzen probeert uit te doen.
  2. Gebruik zo nodig bevochtigingsdruppels voor contactlenzen, hierdoor word de lens weer vochtig en makkelijker te verwijderen.
  3. Laat uw lenzen even een paar uur uit om uw oog te laten herstellen.

Bij twijfel gaat u direct naar de opticien voor controle en of advies.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

klarna ideal paypal visa mastercard bancontact