Oogallergie

50-tout.jpg

Oogallergie (allergische conjunctivitis) is een ontsteking van het oog veroorzaakt door contact met allergenen zoals stuifmeel, schimmel, stofmijten en huidschilfers van huisdieren.

Symptomen

Rode, jeukende, opgezwollen en tranende ogen, soms vergezeld van een prikkend of branderig gevoel. Uw ogen kunnen aanvoelen alsof er zand onder uw oogleden zit en uw zicht kan tijdelijk wazig zijn. Daarnaast kunt u last hebben van een loopneus of jeuk in uw neus  niezen, hoesten of hoofdpijn.

Oorzaken

Oogallergie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem van het lichaam vecht tegen stoffen, gewoonlijk niet schadelijk, die het lichaam niet herkent. Dit wordt ook een overgevoeligheidsreactie genoemd. Allergenen, de stoffen waar het lichaam overgevoelig voor is, komen in uw ogen terecht. Hierdoor geeft uw lichaam chemische stoffen af, histaminen, die ontsteking veroorzaken.

Identificeer het allergeen en vermijd contact daarmee. Als u contactlenzen draagt en in contact komt met een bekend allergeen, haal dan uw lenzen uit. Het kan gunstig zijn om een oogspoeling te gebruiken, verkrijgbaar bij de drogist of uw opticien, zelfs oogdruppels kunnen soms helpen. Als de symptomen aanhouden, neem dan contact op met uw huisarts of opticien over een behandeling. Het kan daarbij gaan om medicatie met of zonder recept.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

klarna ideal paypal visa mastercard bancontact